هنرخاتم کاری
هنر خاتم کاری:
هنر خاتم کاری بی بدیل در واقع هنر تزئین سطح یک جسم چوبی شبیه به موزاییکی از مثلث های کوچک است. هرچه شکل ها منظم تر باشند، پرداخت بهتر است.
یکی دیگر از دلایل کیفیت و ارزش پرداخت، کیفیت بالای مواد اولیه است. منبت های شیراز علاوه بر اصفهان در هنر گلدوزی نیز زبانزد خاص و عام است و منبت هنرمندان اصفهان و شیراز خریداران زیادی دارد.
خاتم کاری یکی از بهترین آثار هنری ایران است. مصالح به کار رفته در ساخت منبت می تواند از طلا، نقره، برنج، آلومینیوم و سیم تابیده باشد. انواع منبت و کیفیت آنها با اندازه و طرح های هندسی شناخته می شوند. هرچه قطعات کوچکتر باشند، کیفیت بالاتری دارند.
خاتمسازی یکی از هنرهای ارزشمندی است که در شرق وجود دارد. اطلاعات کافی در مورد تاریخچه خاتم کاری گذشته وجود ندارد زیرا ماده پیش نیاز بیشتر چوب و چوب است که با گذشت زمان کاهش می یابد.
خاتم یا خیمه سازی هنر تزیین سطح چوب با قطعات ظریف فلز، استخوان و چوب است که دقیقاً در اشکال و اشکال هندسی برش خورده است.
منبت برای اولین بار:
منبت برای اولین بار در شیراز به نمایش درآمد و بهترین مدل این هنر میز خاتم است که در سال 1958 در نمایشگاه جهانی بروکسل مدال طلا را کسب کرد.
تاریخچه کار اصفهان به دوره سلجوقیان برمی گردد که بقایایی از آن از جمله درب مسجد جوبیله اصفهان و آثار دیگری مانند مسجد مصر در جهان وجود دارد. آثار هنری در دوران صفویه به اوج خود رسید، از جمله آثاری از دوران صفویه، مانند درب سلطان نشین چهارباغ که در بازار هنر قرار داشت. آنها کار کردند.
محصولات داخلی شامل انواع ظروف مختلف است. هنرمندان خاتم در سالهای اخیر با تشکیل شرکت تعاونی خاتم کاران که زیر نظر سازمان صنایع دستی ایران فعالیت میکند، انسجام بهتری ایجاد کرده و محصولات با کیفیتتری را به گردشگران بهویژه خارجیها عرضه میکنند.
یکی از آثار هنری خاتم که مورد توجه قرار می گیرد، قاب های کتاب است که قرآن یا کتاب های ارزشمند دیگر را در خود جای می داد. جعبه های خاتم با قرآن (یا کتاب مورد نظر شما) را در جلد چرم اصل که با رنگ مینیاتور نقاشی شده است به شما پیشنهاد می کنیم.
قدیمی ترین منبت کاری مربوط به دوره صفاریان به شاه نعمت الله ولی در ماهان کرمان است.
تزیینات درهای اماکن متبرکه عمدتاً از نقوش خاتم کاری تشکیل شده است. نمونه هایی از این موارد را می توان در شهرهای مهشاد، قم، شیراز و ری مشاهده کرد. در عصر صفویه هنر خیمه دوزی در شهرهای جنوبی ایران به ویژه در اصفهان، شیراز و کرمان رونق گرفت. میز خاتم کاری که یکی از شاهکارهای قطعی این هنر است، اخیراً در یک نمایشگاه هنری در بروکسل موفق به دریافت جایزه اول و مدال طلا شد[نیازمند منبع]. این میز اکنون در موزه ملی واشنگتن [نیازمند منبع] نگهداری می شود. همچنین در برخی از اماکن و منازل مجلل درها و اقلام مختلفی منبت کاری شده است. اتاق های منبت کاری شده در کاخ سعدآباد و کاخ مرمر در تهران از شاهکارهای این هنر هستند.
در حال حاضر این هنر در اصفهان، شیراز و تهران در حال انجام است. استادان خاتم با حفظ اصالت هنر خود، نوآوری های بزرگی در این هنر زیبا به وجود آورده اند. منبت کاری از دیگر هنرهای برجسته ایرانی است. طراحی در این مهارت نقش ویژه ای دارد. در منبت کاری نقوش باشکوه منبت کاری شده با چوب، عاج یا استخوان با اشکال ساده یا بیرون زده ایجاد می شود.
یکی از اساتید برتر این هنر محمد باقر حکیم الهی است. وی هنر خاتم را در جوانی در شیراز نزد استاد صانعی خاتم آموخت و نزد کوچکترین برادرش اسدالله حکیم الهی اندیشید. در اوایل دهه 1950 آقای حکیم الهی به تهران مهاجرت کرد و تا پایان عمر در اسفند 1390 در آنجا زندگی کرد. وی در طول زندگی خود آثار هنری متعددی از قاب های کوچک و جعبه جواهرات تا اقلام بزرگ مانند ختنی خلق کرد. میزهای قهوهخوری و لوسترهای بزرگ که برخی از آنها در حال حاضر در موزههای ایران هستند، اما بیشتر آنها در کلکسیون خصوصی در سراسر جهان هستند
دیدگاهتان را بنویسید