مواد مورد استفاده در خاتم
مواد مورد استفاده در خاتم:
مواد مورد استفاده در خاتم می تواند طلا، نقره، برنج، آلومینیوم و کلاف باشد. انواع مختلف محصولات خاتم کاری و کیفیت آنها به دلیل اندازه و طراحی هندسی به خوبی شناخته شده است. در این هنر معمولا قطعات کوچکتر ارزش بسیار بیشتری دارند.
این صنایع دستی اصفهان شامل نقوش برنزی (عموماً ستاره ای)، با چوب نازک (آبنوس، ساج، خاکشیر، پرتقال، گل رز)، برنج (برای قطعات طلا) و استخوان شتر (قطعات سفید) است. از عاج، طلا یا نقره نیز می توان استفاده کرد. این میله ها به صورت تیرهای مثلثی مونتاژ می شوند و برای ایجاد یک مفهوم هندسی مانند یک ستاره شش ضلعی در شش ضلعی جمع و چسبانده می شوند.
در برخی موارد، استوانه ها را به استوانه های کوتاه تری برش می دهند و سپس در پایانه های عرضی 1 میلی متری بین دو صفحه چوبی قبل از آخرین برش فشار داده و خشک می کنند. این قسمت ها قبل از پوشاندن لایه ها روی بدنه تزیین می شوند تا بتوان قبل از پوشاندن لاک روی آن ها را پوشاند و چسباند.
ترانسفورماتورها همچنین می توانند با حرارت دادن نرم شوند تا در اطراف اجسام قرار گیرند. بسیاری از اشیاء مانند جعبه جواهرات، تخته شطرنج، لوله، میز، قاب یا آلات موسیقی را می توان به این روش تزئین کرد.
طراحی جعبه جواهرات:
طراحی جعبه جواهرات بسیار دقیق است. هر سانتی متر مکعب فضا تا حدود 250 قطعه فلز، استخوان، عاج و چوب را در خود جای می دهد. این هنر از دیرباز در ایران وجود داشته است.
تزئینات درهای اماکن متبرکه عمدتاً از نقاشی های تزئینی تشکیل شده است. این نمونه ها را می توان در شهرهای مشهد، قم، شیراز و ری دید. در دوره صفویه هنر گلدان در شهرهای جنوبی ایران به ویژه در اصفهان، شیراز و کرمان رونق گرفت.
یک میز مجهز، یکی از شاهکارهای قطعی این هنر، اخیرا در نمایشگاهی هنری در بروکسل موفق به کسب جایزه اول و مدال طلا شد. این میز اکنون در موزه ملی واشنگتن نگهداری می شود. همچنین در برخی از بناهای سلطنتی درها و اقلام مختلفی ساخته شده است و اتاقهای مزین به تزیینات سعدآباد و کاخ مرمر تهران از شاهکارهای این هنر است. در دوره صفویه، خاتم کاریدر در دربار محبوبیت زیادی داشت و شاهزادگان این فن را در کنار هنر موسیقی یا نقاشی آموختند.
در قرون 18 و 19 تأسیس مدارس هنری در تهران، اصفهان و شیراز در زمان رضاشاه بسیار کاهش یافت. این تکنیک ها با استفاده از فناوری های چینی و بهبود آنها با مهارت های فارسی، بیش از 700 سال دوام داشته و هنوز هم در شیراز و اصفهان اجرا می شود.
در حال حاضر این هنر در اصفهان، شیراز و تهران اجرا می شود. استاد دکوراسیون با حفظ سنت هنری خود، نوآوری های بزرگی را در این هنر زیبا به ارمغان آورده است.
کار با چوب:
کار با چوب یکی از هنرهای برجسته ایرانی است و نیاز به مهارت های هنری دارد. در این کار از چوب، عاج یا استخوان به اشکال ساده یا پیچیده برای تکمیل استفاده می شود.
نمونه های عالی این هنر را می توان در مساجد، کاخ ها و بناهای تاریخی یافت. برخی از آثار ایرانی در موزه های داخل یا خارج از کشور نگهداری می شوند. در این هنر، تصاویر برگ، گل، پرندگان و حیوانات غالب است.
مشبک که بعدها به هنری خیره کننده تبدیل شد، توسط صنایع دستی ساخته می شود. در و پنجره های قدیمی ایرانی به زیبایی شهرت دارند.
خاتمکاری بخشی از میراث هنری ایران است. حمایت رسمی از همه مردم می تواند به حفظ این میراث برای نسل های آینده کمک کند. مشخص نیست خاتم سازی از چه زمانی و در کجا خلق شده است، اما می توان ادعا کرد که زمانی که دستان هنرمند ایرانی با خاتم آشنا شد، آن را چنان تغییر داد که امروزه کمتر کسی این هنر را غیرقابل تصور می داند.
استفاده از خاتم:
استفاده از خاتم به دوران پیش از اسلام در ایران برمی گردد. در قرون اولیه اسلام نوعی هنر تزئینی سطحی یا خاتم ساده در ایران وجود داشته که امروزه به آن خاتم مربع می گویند. اجزای این خاتم به جای مثلث، مربع، مستطیل، مستطیل و لوزی است. این شیوه ساخت تا قرن ها پس از ظهور خاتم از نوع امروزی ادامه داشت و یکی از قدیمی ترین نمونه های آن قسمتی از سقف مسجد جامع قدیم شیراز است که به روش خاتمبندی تزیین شده است
دیدگاهتان را بنویسید